Warning: Undefined variable $loggedin in /data01/virt18098/domeenid/www.tea.ee/teadur/themes/sinine3/header.php on line 147
Warning: Undefined variable $loggedin in /data01/virt18098/domeenid/www.tea.ee/teadur/themes/sinine3/header.php on line 158 Registreeru
This is inline content
Tere tulemast veebilehele teadur.ee!
Ainus eestikeelne põhi- ja keskkooli õpilastele mõeldud e-entsüklopeedia.
Teadur.ee on „TEA laste- ja noorteentsüklopeediast” välja kasvanud täiesti uus ja mahukas tänapäevane interaktiivne veebientsüklopeedia, mis pidevalt täieneb.
Veebientsüklopeedia teadur.ee aastane kasutuslitsents maksab 25 €.
Kasutuslitsentsi ostmiseks pead registreeruma teadur.ee kasutajaks.
Head avastamisrõõmu!
Warning: Undefined variable $loggedin in /data01/virt18098/domeenid/www.tea.ee/teadur/themes/sinine3/main.php on line 54
Köögivili kuulub üldse kõige tervislikumate toiduainete hulka ja seda tuleb igapäevases toiduvalikus pakkuda nii toorelt kui keedetult. Seal on palju süsivesikuid, kuid ka vitamiine ja mineraalaineid. Lisaks sellele püsib kõht köögiviljatoitudest kaua täis ja need hoolitsevad ka seedimise korrasoleku eest. Pealegi ei lähe nende söömine iialgi igavaks – köögivilja on üsna palju liike, näiteks spinat, peasalat ja lehtsalat, siis spargel, rabarber, pea-, lill- ja nuikapsas ning nende kõrval muidugi nii tähtsad juurviljad nagu porgand, redis ja rõigas. Loetelu saab veel täiendada tomati ja kurgi, kuid ka herne ja oaga. Pealegi annab aedvilja söömine kähku energiat ning soodustab kontsentreerumist nii koolis kui ka sportimisel.
Inimese silma võrkkestas on närvilõpmed,niinimetatud kolvikesed, mis lubavad värvusi eristada. Neid on kolme liiki: ühed on tundlikud violetsele, teised rohelisele ja kolmandad kollasele valgusele. Mõnikord ei toimi need päris õigesti ja tulemuseks on see, et inimene ei suuda värvustel õigel viisil vahet teha: ta on värvipime. Igatahes esineb täielik värvipimedus harva; sagedamini ilmub see viga teatavate värvuskombinatsioonide puhul. Eriti tihti kohtab niinimetatud punase ja rohelise pimedust; siis on raske neid omavahel eristada.
Liiges on kahe luu vaheline liikuv osa, nagu näiteks põlv või küünarnukk. Nii saame käsi ja jalgu sirutada ning painutada. Kuigi liigeseid kaitsevad tihedad liigesekihnud, on nad õrnad ning kahjustuvad võrdlemisi hõlpsalt. Liigest moodustavaid luid hoiavad koos liigesesidemed ehk ligamendid.
Friikartuleid valmistatakse toorestest kartulitest, mida praetakse kuumas õlis. Seal muutuvad nad toredasti krõbedaks. Kui nad on valmis, siis tilgutatakse liigne õli sõela abil ära. Ometi jääb friikartulisse liiga palju rasva. Tõsi, rasv annab energiat, kuid selle liig teeb uniseks ja väsinuks ning ajab pikapeale paksuks. Friikartulites on võrratult rohkem rasva kui näiteks tavalistes keedetud kartulites ja hoopis vähem tervislikke süsivesikuid, mis tagavad organismi õige tegutsemise.
Väljahingatav õhk on soojenenud inimese kehatempe-?ratuurini, niisiis umbes 37 Celsiuse kraadini. Lisaks sellele on hingeõhk meie kehas niiskunud. Kui õues on külm, muutub see niiskus jalamaid nähtavaks otsekui aur, mis jahedas toas kerkib kohvitassist. Suvel erinevad hingeõhu ja välisõhu temperatuurid mõistagi vähem ja seepärast ei näegi väljahingatava õhu niiskust auruna.
Mitte ainult inimese kõrisõlm, vaid terve pealuu hakkab kõnelemisel pisut võnkuma. Seepärast kuulemegi omaenese öeldut täiesti tahtmatult ka pealuu kaudu. Proovige korraks: hoidke kõrvu suletuna ja kõnelge päris vaikselt. Te kuulete ikkagi oma häält, see jõuab kõrvadeni võnkuva pealuu kaudu. Niimoodi tundub hääl sootuks teistmoodi, kui see tegelikult teiste jaoks kõlab.
Närimiskummi mass on pehme, veniv – ja, nagu nimigi ütleb, tehtud kummist. Niimoodi saabki seda üsna kaua mäluda või koguni tobedaid mulle suust välja puhuda. Arusaadavalt on igal tootjal närimiskummi valmistamiseks oma retsept, mida ta ei reeda kellelegi. Kuid põhiliselt on koostis ikka üks ja sama. Kõigepealt keedetakse kummimassi, et bakterid häviksid ja mustus eemalduks. Siis lisatakse suhkur (on ka suhkruvaba närimiskummi, mida valmistatakse mõne magusaine abil), siirup ja näiteks piparmündi- või maasikamaitselist ainet. Segu surutakse soojalt võllide vahelt läbi, kus vormub laiaks õhukeseks lindiks. Võiks arvata, et see kleepub masina külge, kuid siin aitab kavalus, nimelt puistatakse peale väga peent tuhksuhkrut. Masinas on automaatsed noad, mis lõikavad massi sobivas suuruses tükikesteks.
: Uncaught TypeError: round(): Argument #1 ($num) must be of type int|float, string given in /data01/virt18098/domeenid/www.tea.ee/teadur/themes/sinine3/footer.php:13
Stack trace:
#0 /data01/virt18098/domeenid/www.tea.ee/teadur/themes/sinine3/footer.php(13): round('0.91514800 1726...', 3)
#1 /data01/virt18098/domeenid/www.tea.ee/teadur/index.php(172): include('/data01/virt180...')
#2 {main}
thrown in /data01/virt18098/domeenid/www.tea.ee/teadur/themes/sinine3/footer.php on line 13